|
|
♦ انجمن علوم باغبانی ایران از پیشنهاد مشارکت دبیران محترم علمی و اجرایی اولین کنگره بین المللی و دومین همایش ملی زیست فناوری و قارچ های کوهی استقبال کرد و زمینه های همکاری خود را در 10 محور به دبیر محترم علمی برای هرچه باشکوه تر برگزار شدن این رویداد علمی اعلام کرد. از کلیه اعضاء انجمن به ویژه شاخه گیاهان دارویی درخواست می شود در این کنگره برای تبادل یافته های علمی حضوری فعال داشته باشند. نماینده مستقیم انجمن برای هماهنگی ها آقای دکتر مجید عزیزی استاد دانشگاه فردوسی و عضو هیات مدیره انجمن علوم باغبانی خواهد بود.
در همایش توت فرنگی هیاتی از اساتید دانشگاه سلیمانیه شرکت داشتند. در این همایش یافته های علمی اساتید و پژوهشگران ارائه گردید. سازمان جهاد کشاورزی، سازمان برنامه، سازمان نظام مهندسی از برگزاری این همایش حمایت کرده بودند.
در پایان روز اول جلسه انجمن با حضور دبیر اجرایی یازدهمین کنگره علوم باغبانی آقای دکتر حسنی تشکیل شد که ایشان گزارش جامعی از برنامه ریزی ارائه فرمودند و هیات مدیره پیشنهاداتی را در زمینه پوستر و محور های کنگره مطرح کردند که به تایید رسید. سپس جلسه مشترک با گروه علوم باغبانی برگزار شد و پیرامون موضوعات مورد علاقه برای اعتلای باغبانی استان بحث شد. از حدود ساعت 19-18 نیز با تولید کنندگان جلسه مشترک برگزار گردید.
بنا به تشخیص انجمن علوم باغبانی ایران ظرفیت های باغبانی استان کردستان فوق العاده است.پیشنهاد می شود صنایع و فناورهای پس از برداشت به ویزه به علت نامناسب بودن زیر ساخت های حمل و نقل در این استان توسعه یابد.
برخی محورهای نقشه راه باغبانی کشور
1. استفاده بهینه از منابع آبی در تولید محصولات باغبانی:
- مدیریت استفاده از منابع آب به شیوه علمی (برنامه بررسی جمعاوری سیلابها برای تغذیه سفرههای آب، پوشش انهار، اجرای روشهای تحت فشار و جلوگیری از آبیاری غرقابی و..)
- توسعه پوشش های گیاهی و آبخیز داری
- توسعه پژوهشهای مرتبط با تهیه بستههای اجرایی فناوری کم آبیاری
- گسترش تولیدات گلخانه ای با نظارت بر مصرف سم و کود مجاز
- اصلاح الگوی کشت و استفاده از ارقام گواهی شدهی متحمل به کم ابیاری
2. حمایت از کارشناسان و نخبگان باغبانی کشور:
تسهیل فرایند تشکیل شرکت های دانش بنیان توسط کارشناسان و نخبگان باغبانی کشور
بازنگری و دینامیک نمودن مقررارت صدور مجوز برای مزارع، نهالستان، گلخانه، آزمایشگاه و ... با توجه به موقعیت و مزیتهای استانی
استفاده از آنها به عنوان مشاور در مراکز مختلف تولید، پس از برداشت و صنایع فراوری
برقراری کارگاهها و دورههای آموزشی برای تولیدکنندگان، سردخانهداران، مراکز فراوری و بستهبندی محصولات باغبانی
مشاوره با اساتید و نخبگان در خصوص خرید و واردات ماشین الات و تکنولوزیهای مرتبط با محصولات باغبانی
استفاده از کارشناسان و استادان دانشگاه در ارتباط با مطالعه بازارهای صادراتی
3. زنجیره تولید و عرضه محصول:
کمک به تشکیل اتحادیهها و تشکلهای تولیدی، فراوری و بستهبندی با کمک و مشاوره گروه های باغبانی دانشگاهها و مراکز تحقیقاتی با اهداف
- بالابردن سطح بهره وری تولید از حیث کمی و کیفی
- افزایش سطح درآمد تولید کنندگان
- اشتغالزایی
- امکان تولید محصولات سالم
- توسعه صادرات و امکان رقابت با عرضه کنندگان سایر کشورها
- امکان انتقال دانش و فناوری به بخش تولید
- برخورداری از نهاده های با کیفیت
4. افزایش بهرهوری و کاهش ضایعات محصولات باغبانی:
حمایت از فناوریهای پس از برداشت،
تشویق در استفاده از تکنولوژیهای روزآمد در زمینه نگهداری، درجهبندی، بسته بندی و فراوری محصول براساس استانداردهای پذیرفته شده
حمایت استفاده از ازقام تجارتی با درجه ماندگاری بالاتر
رعایت استانداردهای ملی و بینالمللی در مراحل مختلف تولید، برداشت و پس از برداشت
تقویت لجستیک به منظور تسهیل حمل و نقل به موقع محصولات باغبانی به بازارهای داخلی و بین المللی
هماهنگی با حفظ نباتات، استاندارد و گمرکات کشور به منظور تسریع در صدور مجوز صادرات محصول
5. آینده پژوهی در باغبانی مدرن با توجه به:
قدرت نمایی جامعه علمی باغبانی کشور
تغییرات اقلیمی و ضرورت کشاورزی هوشمند سازگار با اقلیم
تدوین الزامات توسعه تولید محصولات سالم و ارگانیک
بالا بردن توا ن اکولوژیک کشور و امنیت غذا
اصلاح و تغییر الگوی مصرف در کشور
مدیریت اطلاعات، آمایش سرزمین و مدیریت تنوع کشت
رعایت اخلاق علمی و فرهنگ سازی
توسعه مکانیزاسیون و اتوماسیون
نخستین کنفرانس بین المللی علوم باغبانی و دهمین کنگره ملی علوم باغبانی ایران
First international conferenceand 10th National Horticultural Science of Iran www.IrHC2017.org
با همکاری دانشگاه تربیت مدرس، انجمن بین المللی علوم باغبانیISHS و انجمن علوم باغبانی ایران، معاونت باغبانی وزارت جهاد کشاورزی و مشارکت تعدادی از مراکز علمی و تولیدی از 13 لغایت 16 شهریور ماه در دانشگاه تربیت مدرس واقع در تهران تقاطع جلال آل احمد و کارگر برگزار گردید. .http://www.ishs.org/symposium/643
جلسه مجمع عمومی انجمن علوم باغبانی ایران:
جلسه مجمع عمومی انجمن علوم باغبانی ایران در تاریخ 13 شهریور ماه ساعت 6 بعد از ظهر در آمفی تئاتر دانشکده فنی مهندسی با حضور اعضاء انجمن تشکیل گردید. ابتدا آقای دکتر رضا فتوحی قزوینی رئیس انجمن گزارشی از عملکرد و دستور جلسه ارائه کردند. سپس اقای مهندس طهماسبی معاون امور باغبانی وزارت جهاد کشاورزی و عضو هیات مدیره انجمن در خصوص نقشی که اساتید در تحول باغبانی کشور می توانند داشته باشند ارائه کردند. در ادامه سخنان ضرورت تشکیل اتحادیه های صنفی باغبانی را مورد تاکید قرار دادند. سپس با قرار گرفتن آقایان دکتر خوشخوی رئیس بخش علوم باغبانی فرهنگستان علوم، آقای دکتر ارزانی نایب رئیس انجمن، و آقای دکتر فتوحی رئیس انجمن در پانل، از آقای دکتر خندان به نمایندگی از طرف آقای دکتر کافی عضو هیات مدیره (بدلیل بیماری در جلسه حضور نداشتند) دعوت شد گزارش کارگروه مربوط به تغییر نام رشته علوم باغبانی را ارائه کنند. در ادامه سخنان ایشان آقای دکتر خوشخوی اشکالات اسامی پیشنهادی را از حیث واژه گزینی ارائه کردند. در این مرحله از حاضران خواسته شد که در مورد اسم علوم باغبانی رای دهند. تقریبا قریب به اتفاق اعضاء با باقی مانده اسم رشته علوم باغبانی موافقت کردند. به دلیل محدودیت وقت ، فرصتی برای گزارش آقای دکتر دلشاد در خصوص روند تدوین برنامه باغبانی فراهم نشد فقط حاضرین نظراتشان را در خصوص قرار گرفتن تعدادی از دروس باغبانی در رشته های جدید ژنتیک و تولید گیاهی و نیز آگرو تکنولوژی مطرح کردند. در جمع بندی خواسته شد که مرز دروس رشته های زراعت و باغبانی حفظ شود و نام رشته به ژنتیک و تولید زراعی تغییر یابد. در مورد برنامه باغبانی با طرح لوزی مخالفت شد و جمع بندی نظرات این بود که نمی شود که گرایش محصولی در دوره دکتر نیز حفظ شود. جلسه ساعت 9 شب به پایان رسید.
معرفی اساتید و تولید کنندگاندانش بنیان علوم باغبانی در کنگره علوم باغبانی :
1- دکتر مصطفی مبلی استاد تمام دانشگاه صنعتی اصفهان در رشته فیزیولوژی سبزی و صیفی. آقای دکتر مبلی هم اکنون سردبیر مجله علوم و فنون باغبانی هستن. در دوره های گذشته انجمن،عضو هیات مدیره و نیز رئیس انجمن علوم باغبانی بوده اند. 2- دکتر عبدالکریم کاشی استاد تمام بازنشسته دانشگاه تهران دارای تخصص فیزیولو ژِی و تولید سبزی. ایشان از اساتید مجرب دانشگاه تهران که دارای کتب، مقالات بسیار هستند.3- آقای دکتر مصطفی مصطفوی از مدیران اجرایی و محققین وزارت جهاد کشاورزی که خدمات شایانی برای توسعه و تحول میوه کاری در کشور داشته اند. 4- آقای مهندس علی نظری تولید کننده ای دانش بنیان دارای مجتمع های بزرگ تولید پسته پرورش دام و طیور، تولید نهال و صادرات و وارادت سم و کود. 5- آقای حمید امیر سیدی تولید کننده ای دانش بنیان که در زمینه تولید بذور سبزیجات گام های بزرگی برداشته اند که به همین جهت در جشنواره خوارزمی برگزیده شدند و بدفعات از طرف مسئولان نظلم تقدیر شده اند.
قطعنامه نخستین کنفرانس بین المللی و دهمین کنگره ملی علوم باغبانی ایران:
به یاری خداوند، نخستین کنفرانس بینالمللی و دهمین کنگره ملی علوم باغبانی ایران(IRHC2017) از تاریخ 13 تا 16 شهریور 1396 در دانشگاه تربیت مدرس با حضور اساتید، دانشجویان، پژوهشگران و بخش خصوصی از سراسر کشور، محققین خارجی از بیش از 20 کشور جهان برگزار شد. ضمن سپاس فراوان از مقامهای محترم دانشگاه تربیت مدرس و کلیه دستاندرکاران بویژه جناب آقای دکتر ارزانی دبیر محترم علمی و جناب آقای دکتر علیرضا بابایی دبیر اجرایی کنگره و همچنین اساتید و دانشجویان گروه علوم باغبانی دانشگاه تربیت مدرس، ضمن تاکید بر مصوبههای پیشین کنگرههای قبلی که تاکنون به مرحله اجرا در نیامده است، مصوبات دهمین کنگره علوم باغبانی ایران به شرح زیر اعلام میگردد.
1- با توجه به خشکسالیهای اخیر در بسیاری از مناطق کشور، مدیریت بهرهوری آب و استفاده از روشهای نوین برای جلوگیری از اتلاف آب مورد تاکید قرار گرفت.
2-در راستای صرفهجویی در مصرف آب، بهرهگیری از کشت گلخانهای در مناطق مساعد کشور مورد تایید است، اما نظارت بر این گلخانهها از نظر کنترل آفات و بیماریها و زیادهروی در کاربرد کودهای شیمیایی نیتروزنه، ضروری است.
3-به منظور افزایش بهرهوری محصول، برنامه ریزی و انتقال دانش و فناوری به بخش تولید و بالا بردن سطح درآمد تولیدکنندگان باغبانی از تولید تا مصرف، ایجاد تشکلهایی به صورت " اتحادیه های صنفی" در زمینههای مختلف برای جلوگیری از اتلاف و برخورداری از بازارهای مطلوب با رعایت موارد مربوط به پس از برداشت، فرآوری، بستهبندی و عرضه در بازارهای داخلی و خارجی، در دستور کار وزارت کشاورزی قرار گیرد. در این راستا پیشنهاد میشود که آموزش کشاورزان و ترویج مهارتها و فناوریها نیز به بخش خصوصی سپرده شود و مدیریت اتحادیهها با حمایت وزارت جهاد کشاورزی انجام شود.
4- از آنجا که در برنامه تحصیلات تکمیلی علوم باغبانی در کارشناسی ارشد چهار گرایش بر اساس گیاهان باغبانی تهیه گردیده، در نظر گرفتن دو گرایش (فیریولوژی و اصلاح) در دوره دکتری مغایر با روشهای متداول جهانی میباشد که موجب مشکلات زیادی برای دانشجویان در دانشگاههای مختلف میشود. درخواست میشود که گرایشهای کارشناسی ارشد، در دوره دکتری نیز وجود داشته باشد تا موجب سرگردانی دانشجویان نگردد.
5-یکی از الزامات کارآمدی دانش آموختگان، توسعه آموزشهای مهارتی و اصلاح برنامههای آموزشی رشتههای مختلف کشاورزی اشت. اما در فرآیند تهیه برنامه جدید نام رشته زراعت و اصلاح نباتات به رشته ژنتیک و تولید گیاهی تغییر نموده و انتخاب این نام موجب شده تعدادی از درسهای مربوط به علوم باغبانی را در برنامه خود بگنجانند. شرکت کنندگان در این کنگره و انجمن علوم باغبانی ایران شدیدا به این کار اعتراض دارند و پیشنهاد میکنند که نام رشته زراعت و اصلاح نباتات به ژنتیک و تولید گیاهان زراعی تغییر یابد تا از قرار دادن درسهای باغبانی در این رشته جلوگیری شود. همچنین در فهرست دروس کارشناسی زراعت(آگرو تکنولوژی) تعدادی از دروس باغبانی گنجانده شده که تداخل در برنامه اختصاصی کارشناسی رشته علوم باغبانی تلقی میگردد.
6- در جریان مجمع عمومی انجمن، فرصتی فراهم آمد تا تغییر نام رشته علوم باغبانی مورد بحث و تبادل نظر قرار گیرد که پس از رایگیری از حاضرین، نزدیک به اتفاق آراء بر عدم تغییر و باقی ماندن "علوم باغبانی" برای نام رشته، تأکید کردند و چنین نظر داشتند که به جای تغییر نام، بر ارتقاء کیفیت آموزشی دانشگاهها تأکید گردد به طوری که با این رویکرد دانشجویانی پرورش یابند که بتوانند مسائل باغبانی کشور را حل کرده و تجربه عملی داشته و کارآفرین باشند. بی تردید این رویه موجب اشتغال آتی دانشجویان شده و در نتیجه زمینه جذب بیشتر دانشجو در این رشته فراهم میگردد.
7- جلسه مشترکی با حضور هیأت مدیره انجمن علوم باغبانی ایران و هیأت مدیره انجمن بینالمللی علوم باغبانی در محل دهمین کنگره برگزار گردید. پس از گزارش وضعیت باغبانی و عملکرد انجمن علوم باغبانی ایران ضمن بحث و تبادل نظر، در چندین مورد زمینههای همکاری فراهم گردید. ازجمله با پذیرش انجمن علوم باغبانی ایران به عضویت مجمع بینالمللی علوم باغبانی، شرایط مناسب نیز برای شرکت اعضای انجمن در کنگره هیجدهم بینالمللی که در ترکیه در سال 2018 برگزار میگردد، فراهم شد. همچنین مقرر گردید مجله انگلیسی انجمن به اعضای انجمن بینالمللی علوم باغبانی معرفی شود و تقاضا گردد که در مورد ارسال مقاله و داوری مقالهها همکاری نمایند.
انجمن علوم باغبانی ایران
نخستین کنفرانس بین المللی و دهمین کنگره ملی علوم باغبانی ایران
13-16 شهریور 1396 دانشگاه تربیت مدرس
شرکت کنندگان بخش ملی و بین المللی نخستین کنفرانس بین المللی و دهمین کنگره ملی علوم باغبانی ایران با پرداخت حق عضویت یکسال (سال 1396) و با تایید IrHC2017، به مدت دو سال (تا پایان سال 1397) عضو انجمن علوم باغبانی ایران خواهند شد.
انتشار کتب علمی
با توجه به اینکه انجمن های علمی نقش مرجعیت و مدیریت علمی رشته خود را دارند، موافقت گردید چنانچه کتبی مراحل داوری خود را در دانشگاه یا مؤسسه تحقیقات باغبانی سپری کرده باشند انجمن می تواند نسبت به انتشار آنها با لگوی انجمن و با هزینه کرد صاحب اثر، نسبت به انتشار آنها اقدام کند. همچنین اساتید و پژوهشگران علوم باغبانی که آثار خود را مستقیمادر اختیار انجمن قرار دهند و خود مایل به تامین هزینه های داوری و چاپ یا انتشار الکترونیکی باشند انجمن آمادگی لازم را برای انتشار انها خواهد داشت. بدیهی است توزیع کتب توسط صاحب اثر یا توسط توزیع کننده های با تجربه خواهد بود. بدیهی است این کتب در هیات های ممیزه امتیاز مشابه کتب منتشر شده توسط دانشگاهها را خواهد داشت
تشکیل انجمن صنفی تولید کنندگان و خدمات صادرات کیوی در گیلان
پس از یک سال تلاش مستمر گروه علوم باغبانی دانشگاه گیلان و مدیریت باغبانی جهاد کشاورزی اولین نشست عمومی
تولیدکنندگان، صنایع تبدیلی، سردخانه داران، صنایع بسته بندی و بازرگانان کیوی در مورخ 29 شهریور 95 در تالار حکمت دانشگاه گیلان به دعوت گروه علوم باغبانی اجتماع کردند. در این جلسه آقای دکتر حمیداوغلی به تفصیل در مورد مسائل کیوی در ایران و جایگاه ضعیفی که هم اکنون در بازار جهانی دارد و نیز بیان ظرفیت هایی که بر مبنای رویکردی علمی می تواند بدست آورد پرداخت. در این نشست که مدیرکل تعاون، کار و امور اجتماعی و رئیس انجمن علوم باغبانی ایران حضور داشت از بین 400 نفر 9 نفر انتخاب شدند که 2نفر تاجر، 2 نفر صنایع تبدیلی و 5 نفر تولید کننده بود.
نقش این انجمن هدف گذاری و سیاست گذاری است و انشاءا. تا 2 ماه دیگر شرکت تعاونی کیوی کاران تشکیل خواهد شد تا ضمن ارائه نهاده هابین کشاورزان بخش تحقیق و توسعه با حمایت اساتید و پژوهشگران تشکیل شود.
اولویتهای 4 گانه وزارت کشاورزی در سال جاری
توسعه گلخانه، پرورش ماهی در قفس، توسعه آبیاری نوین و همچنین اجرای طرحهای توسعهای دانههای روغنی و محصولات کشاورزی از جمله طرحهای اولویتدار وزارت جهاد کشاورزی است که از سوی قائممقام معاونت برنامهریزی و اقتصادی این وزارت خانه مطرح شد.
|