- رسالت انجمن علوم باغبانی چیست؟
ایران با مساحت 1.648 هزار کیلومتر مربع و جمعیتی بالغ بر 70 میلیون نفر، در جنوب غرب آسیا واقع شده است. به لحاظ اقلیمی، ایران در منطقه نیمه خشک جهان واقع شده، و متوسط بارندگی سالانه آن در حدود 240 میلیمتر میباشد که در دشتهای مرکزی این مقدار به کمتر از 50 میلیمتر، و در مناطق شمالی تا 1500 میلیمتر در سال در نوسان است. اگرچه ایران در محدوه عرضهای جغرافیایی 25 تا 40 درجه شمالی قرار گرفته است، ولی به علت دو چینخوردگی عظیمی که در شمال و غرب آن وجود دارد، اقلیمهای متعددی از جمله اقلیم معتدله تا نیمهگرمسیری و گرمسیری در آن یافت میشود و بیش از 40 میوه به صورت تجاری در آن پرورش داده میشوند. همچنین، فلات ایران که ایران، افغانستان، قسمتی از ترکمنستان، قفقاز، شمال بینالنهرین، آسیای صغیر و قسمتی از سوریه را در بر میگیرد، یکی از هفت منشأ ذخایر ژنی گیاهی دنیا محسوب می شود و تاکنون تعداد زیادی از گیاهان از این منطقه به سایر نقاط دنیا راه یافتهاند که از آن جمله میتوان به بادام، پسته، گردو، انار، گلابی، گیلاس، آلو و خرما اشاره نمود. ناگفته نماند از کل اراضی زیر کشت کشور، 5/81% به تولید محصولات زراعی و 5/18% آن به تولید محصولات باغی اختصاص دارد.
بر اساس اخرین آمارهای سازمان غذا و کشاورزی سازمان ملل متحد (FAO, 2010)، ایران یکی از تولیدکنندهها و صادرکنندههای اصلی محصولات باغی در جهان محسوب میشود و از نظر تنوع تولید، جایگاه بسیار قابل توجهی دارد، بطوریکه از حدود 100 نوع محصول باغی دنیا، 50 نوع آن در کشور تولید میشود. ایران سالانه با تولید 450 هزار تن پسته و 700 هزار تن انار، رتبه اول؛ 400 هزار تن زردآلو و 1،811 هزار تن خیار، رتبه دوم؛ 158 هزار تن بادام، یک میلیون تن خرما، 270 هزار تن گردو، 255 هزار تن گیلاس، 3،467 هزار تن هندوانه و 1،318 هزار تن انواع ملونها رتبه سوم؛ 888 هزارتن بادمجان و74 هزار تن انجیر، رتبه چهارم؛ 1،923 هزارتن پیاز، 37 هزار تن به، 106 هزار تن آلبالو و 695 هزار تن انواع کدوها رتبه پنجم؛ 34 هزار تن کیوی و 24 هزارتن فندق، رتبه ششم؛ 5،256 هزار تن گوجه فرنگی رتبه هفتم و 7/1 میلیون تن سیب، رتبه هشتم دنیا را در تولید محصولات فوق در اختیار دارد.
همچنین سطح زیر کشت، و میزان تولید و صادرات محصولات باغی، در سه دهه گذشته از رشد تصاعدی برخوردار بوده است. بطوریکه در طی 26 سال گذشته، 370% در سطح زیر کشت، 365% در تولید محصولات باغبانی و 2251% در صادرات این محصولات، رشد حاصل شده است.
وجود انجمن ها در جوامع پیشرفته امروزی از نشانه های رشد و بالندگی جامعه است. انجمن علوم باغبانی ایران به منظور اعتلای باغبانی کشور طی 20 سال گذشته کوشیده که با بهره مندی از اساتید صاحب نظر و نخبه در ایفای نقش مرجعیت علمی تاثیر گذار باشد. طیف وسیع اساتید و پژوهشگران در دانشگاهها، مراکز تحقیقاتی و تولیدی سرمایه بزرگ و ارزشمندی است که می تواند در ارائه خدمات علمی ، مشاوره ای و پژوهشی اثرات شگرف داشته باشد. انجمن بهترین جایگاه برای طرح مسائل تخصصی و کارشناسی کشور بوده است. در مقاطع مختلف جهت گیری علمی و تخصصی انجمن کارساز بوده است. انجمن علوم باغبانی به عنوان یک تشکل مردم نهاد محل اتصال دولت، دانشگاه، تولید کننده و جامعه است |